Exercising and healthy eating concept: overhead view of rainbow colored dumbbells, jump rope, water bottle, towel, tape measure and healthy fresh organic vegetables, fruits and nuts arranged side by side on white background. The composition includes spinach, tomato, carrot, banana, apple, blueberry, almonds, orange, celery, grape among others. High resolution 29Mp panoramic format studio digital capture taken with SONY A7rII and Zeiss Batis 40mm F2.0 CF lens

Korte inhoud van de workshop

Atleten en coaches zijn steeds op zoek naar manieren om de prestatie te verbeteren. Binnen een meer gemedicaliseerde maatschappij wordt er snel gegrepen naar het gebruik van voedingssupplementen als makkelijke manier om de gezondheid te ondersteunen of de prestatie een zetje te geven.

Binnen deze lezing wordt het suppletiegebruik gekaderd binnen het volledige voedingspatroon, de trainingsopbouw en levensstijl van de sporter of atleet. Belangrijk aandachtspunten zoals contaminatie, rationeel gebruik, periodisering, effectieve werking op basis van wetenschappelijke studies worden besproken. Vanuit dit kader wordt er een praktisch overzicht gegeven van de supplementen die gebruikt kunnen worden in bepaalde omstandigheden of beter niet gebruikt worden.

Biografie van de spreker

Wim Derave is een bewegingswetenschapper aan de UGent met een sterke interesse in fysiologische werking van de skeletspieren. Zijn onderzoek spitst zich voornamelijk toe op nieuwe voedingsstrategieën om die spierwerking te verbeteren.

Aan de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen leidt hij leidt een team van onderzoekers, die momenteel grotendeels werken rond het belang van spiervezeltypes in sport en voeding en rond carnosine en het daaraan gerelateerde voedingssupplement beta-alanine.

Prof. Dr. Wim Derave